Predrag Štromar

Rođen 13. siječnja 1969. godine u Varaždinu, po struci diplomirani ekonomist, daljnje školovanje nastavlja pohađajući brojne specijalističke edukacije iz područja računovodstva i financija, organizacije rada, odnosa s kupcima i prodaje.

Većinu radnog vijeka provodi u realnom sektoru na rukovodećim pozicijama u tvrtkama Prehrana i Ina. Tako profesionalnu karijeru započinje 1993. godine u kompaniji Prehrana d.d. kao referent financija gdje je od 1994. do 1995. bio šef financija, a 1995. godine prelazi na mjesto šefa financija i računovodstva. Od 1998. do 2002. godine obnaša dužnost direktora financija, računovodstva i komercijale u Prehrani d.d., nakon čega prelazi u Inu – industriju nafte d.d., u poslovni centar Varaždin na mjesto direktora.

Već 1990. godine politički se angažirao, točnije 20. prosinca iste godine upisuje se u Hrvatsku narodnu stranku (HNS). Od tada u raznim tijelima stranke obnaša brojne funkcije i dužnosti. Počeci su mu vezani za djelovanje i rad u Općinskom vijeću Općine Gornji Kneginec. Spomenimo kako 2001. godine postaje član Predsjedništva Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije, a 2004. godine postaje i potpredsjednik. Obnašao je i funkciju predsjednika Nadzornog odbora na državnoj razini u razdoblju od 2004. do  – 2008. Također, član je predsjedništva Hrvatske narodne stranke, dok je za predsjednika Županijske organizacije HNS-a izabran 2012. godine, kada postaje i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a. Ove dvije funkcije obnaša i danas. Od 2001. do 2005. godine  bio je i vijećnik u Županijskoj skupštini Varaždinske županije.

Na redovnim lokalnim izborima 2005. godine koalicija u kojoj HNS ima vodeću ulogu dobiva najviše mandata u Županijskoj skupštini Varaždinske županije te formira vlast. Tada Predrag Štromar postaje zamjenik župana i tu dužnost vrši do 2008. godine. Slijedeće godine na redovnim neposrednim lokalnim izborima kandidat je za župana te dobiva povjerenje birača. Taj uspjeh ponavlja i 2013. godine na izborima te dobiva još jedan mandat župana. Na tim izborima HNS osvaja vlast u petnaest općina i gradova gdje dobiva načelnike i gradonačelnike.

U međuvremenu, još 2012. godine izabran je za člana izaslanstva promatrača u Odboru regija Europske unije.

Za njegovog obnašanja dužnosti župana, proveli su se i provode se najvažniji projekti u Varaždinskoj županiji. Temelj uspjeha Županije gradi se na konstantnom ulaganju u obrazovanju pri čemu su pokrenuti brojni projekti poput besplatnog prijevoza srednjoškolaca, besplatnih udžbenika, izgradnje i dogradnje velikog broja objekata u školstvu, osnivanja Sveučilišta Sjever, energetske obnove škola, Centara izvrsnosti,  stipendiranja i kreditiranja učenika i studenata… Tu su i mnogi drugi značajni projekti poput e-dozvole kojim su građanima on-line dostupni svi prostorni planovi te u svakom trenutku mogu  dobiti uvid u stanje svojih predmeta, širokopojasni Internet, zaštita poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, integrirani prijevoz, Aglomeracije Varaždin – sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u općinama oko grada Varaždina vrijedan 680 milijuna kuna te sustavan razvoj investicijskog okruženja sa ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta i stvaranje uvjeta za nova,

U mandatu Predraga Štromara kao župana, Varaždinska županija proglašena je najtransparentnijom županijom, a po svim pokazateljima je i najkonkurentnija te Županija uz to i s najotvorenijim proračunom koja najbrže izdaje građevinske dozvole, a to su samo neki od ostvarenih rezultata.

Odlikovan je od predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića odličjem Reda Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića za osobite zasluge u gospodarstvu za uspješno provođenje projekta izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva.

U slobodno vrijeme rekreativno igra nogomet, a hobiji su mu podrumarstvo i vinogradarstvo.
Oženjen je i otac dvije vesele i prekrasne kćerkice, Marte i Emme.